شناسایی و مدیریت حشره تریپس
شناسایی و تشخیص علائم حشره تریپس
حشره تریپس به دلیل اندازه کوچکش به ندرت دیده میشود. این حشرات با سوراخ کردن سطح برگها از طریق مکیدن شیره گیاهان تغذیه میکنند.یکی از علائم تغذیه تریپس از برگها یا گلها، به وجود آمدن خطوط نقرهای روی سطح گیاه می باشد. برگهای آلوده، به رنگ قهوهای یا نقرهای درمیآیند و نقاط پیچ خورده در محل رشد گیاه ایجاد می شود. مدفوع برخی گونههای تریپس باعث ایجاد لکههای سیاه روی سطح برگها می شود. تریپسها همچنین ناقل انواع بیماریهای گیاهی هستند. یکی از روش های تشخیص وجود تریپس استفاده از کارتهای آبی آغشته به روغن می باشدکه در فاصله دو فوتی گیاهان قرار داده می شود و حشرات به دام می افتند.
ویژگیهای حشره تریپس
تریپس به مگس رعدوبرق معروف است ولی در واقع مگس نیست و جز دسته حشرات راستبال می باشد . آنها حشراتی کوچک، باریک و دارای بالهای حاشیهدار هستند. حشره تریپس گیاهخوار است و با ایجاد سوراخ در بافت گیاه ، محتویات آن را میمکد و از گیاه تغذیه می نماید. برخی گونههای تریپس ناقل انواع ویروسهای گیاهی می باشد.
چرخه زندگی حشره تریپس
حشره تریپس ماده، تخمهای خود را داخل شکافهای کوچک روی سطح برگها، گلها و ساقهها قرار میدهد، تخمها در شرایط آب وهوایی گرم و مرطوب داخل خانه طی چند روز تفریخ میشوند. نوزادان (نمفها) به رنگ کرم تا سبز کمرنگ هستند و فقط با بزرگنمایی دیده میشوند. آنها به مدت ۷ الی ۱۴ روز تغذیه میکنند. نمفهای بالغ پس از اینکه به زمین میافتند تبدیل به شفیره میشوند و سپس حشرات تریپس بالغ بالدار برای تکمیل چرخه زندگی خود ظاهر میشوند.
راهکارهای مدیریت تلفیقی آفات (IPM)
۱. حفظ رطوبت گیاهان: گیاهانی که بیش از حد خشک نگه داشته شوند، بیشتر در معرض آسیب حشره تریپس می باشند. برای کاهش آسیب به گیاه، رطوبت گیاهان را حفظ کنید وتا حد امکان رطوبت محیط را افزایش دهید.
۲. استفاده از اسپری حشرهکش تریپس: اسپری حشرهکش گیاهی تریپس که برای انسان و حیوانات خانگی کاملاً بیخطر هستند باعث کنترل و ریشه کنی حشره تریپس می شود. توجه داشته باشید که نقاط رشد گیاهان به خوبی با اسپری پوشانده شود. ممکن است نیاز به اسپری مکرر باشد تا حشره تریپس را کنترل و ریشه کن نمایید.
۳. استفاده از روغنهای باغبانی: روغنهای تصفیهشده (روغنهای برتر باغبانی) در کنترل تریپس نقش مؤثری دارند. این روغنها حشرات را خفه کرده از طرفی برای گیاهان کاملاً بیخطر می باشد و به حشرات مفید آسیب کمتری وارد می نماید. هنگام اسپری در فضای داخلی، از سطوحی که ممکن است آسیب ببینند محافظت کنید.
۴. استفاده از حشرهکشهای شیمیایی: بسیاری از حشرهکشهای مجاز برای استفاده در فضای داخلی مناسب می باشد ولی اسپریهای حاوی پیرترین (حشرهکش گیاهی) مؤثر و کمخطرتر از سایر سموم شیمیایی هستند. دستورالعمل برچسب روی اسپری را جهت سمپاشی ایمن دنبال کنید.
۵. بازرسی منظم گیاهان: با بررسی منظم گیاهان، مشکلات آفات در مراحل اولیه شناساییشده و کنترل آفات آسانتر میشود همچنین توصیه میشود گیاهان تازه خریداری شده را به مدت ۲ تا ۳ هفته دور از گیاهان قدیمی و حتی در صورت امکان خارج از محیط منزل نگهداری کنید تا از انتقال آفات به سایر گیاهان و نیزداخل خانه جلوگیری شود. توجه داشته باشید انتقال گیاهان به داخل منزل درفصل پاییز نیز میتواند باعث ورود حشرات به داخل محیط خانه شود.
با استفاده از این راهکارها، میتوان حشره تریپس را به صورت مؤثر کنترل نموده و سلامت گیاهان خانگی خود را حفظ نماییم.