سمپاشی بید
ابتدا شما را با خصوصیات فیزیکی و ظاهری لارو و حشره بید بالغ ، چرخه زندگی ، تولید مثل و عادات غذایی حشره بید آشنا کرده سپس خسارات ناشی از وجود بید در منزل و نشانه های آلودگی منزل به حشره بید را توضیح داده و در پایان اقدامات پیشگیرانه ، اصول بهسازی محیط و نیز کلیه روش های سمپاشی و مبارزه با حشره بید را خدمت شما عزیزان آموزش می دهیم.
نام علمی حشره بید لباس : Tineola Bisselliella از راسته Lepidoptera و از خانواده پروانه سانان
انواع گونه بید لباس و بید فرش
حشره بید بالغ به شکل پروانه با یک جفت بال می باشد و چشم های مرکبِ بزرگی دارند.
اندازۀ بید کاملاً بستگی به نوع گونۀ بید دارد برخی بسیار کوچک و برخی دیگر بسیار بزرگ هستند. گونه های خاصی از آن ها به رنگ درخشان و برخی به رنگ قهوه ای یا خاکستری می باشند که رنگ متفاوت بیدها به گونه های متفاوت بید و نوع تغذیه بیدها بستگی دارد.
جالب است بدانید، پروانه بید بالغ به ندرت در منزل قابل مشاهده می باشد. طول بال پروانه های بید لباس و فرش کمتر از 2 سانتی متر و رنگ بال ها، سایه هایی از رنگ خاکستری، قهوه ای و یا آجری رنگ دارد.
بید لباس (Tineola bisselliella) یا همان "پروانه کرم لباس" یک حشره کوچک و با بالهای مخملی است که به عنوان یک آفت خانگی شناخته میشود. این حشره از خانواده Tineidae است و برای تغذیه از الیاف طبیعی مانند پشم، پنبه، کرک و مو استفاده میکند.
بید لباس عمدتاً در محیطهای گرم ، رطوبتی و تاریک فعالیت میکند و در کمدها، قفسههای لباس، فرشها و اجسام مشابه زندگی میکند. مراحل زندگی بید لباس شامل تخم ریزی، لاروی، کریسالید و پروانه میباشد.
اگرچه بید لباس خود به آدمها یا حیوانات آسیبی وارد نمیکند، اما با خوردن الیاف پارچهها میتواند آسیب جدی به لباسها و مواد بافته شده ایجاد کند. برای جلوگیری و کنترل این حشره، میتوان از روشهایی مانند تمیز کردن و آبکشی منظم کمدها و محل نگهداری لباسها، استفاده از پارچههای مصنوعی بجای پارچههای طبیعی و استفاده از محافظتکنندههای شیمیایی مثل سفید کردن برای کنترل بید لباس استفاده کرد.
فیلم شناخت بید لباس و بید فرش
گونه های بسیار متنوعی از حشره بید وجود دارد ولی دو گونه از آن ها در منازل شایع تر می باشد:
بید لباس Clothes Moths
بید مواد غذایی Pantry Moths
منبع اصلی تغذیه بید لباس و بید فرش از الیاف و منسوجات است بخصوص الیاف طبیعی مانند وسایلی که از پوست و پر حیوانات (به دلیل وجود کراتین ) تهیه شده می باشد.
منبع تغذیه حشره بید مواد خوراکی است و بیشتر از مواد خوراکی خشک مانند غلات، حبوبات، آجیل، آرد، ادویه جات، شکلات و سایر مواد خوراکی خشک می باشد از طرفی محل تغذیه، رشد و تکثیر بیدها در نزدیکی محل تغذیه آن ها می باشد.
مراحل مبارزه و سمپاشی بید لباس و بید فرش
برای سمپاشی بید لباس ، بید قالی و فرش با توجه به نوع گونه و میزان آلودگی منزل روش های منحصر به فردی توسط کارشناسان شرکت سمپاشی نگین دشت به شما ارائه می شود تا مشکل شما را در کمترین زمان ممکن رفع کنند.
برنامه شرکت سمپاشی نگین دشت برای ریشه کنی ، مبارزه و سمپاشی بید لباس و فرش به شرح ذیل است:
برنامه بازرسی و ارائه روش های مناسب برای ریشه کنی و نابودی بید
آموزش های لازم به مشتری جهت حفظ اصول بهسازی در محیط آلوده
نظارت بر روش های مبارزه توسط کارشناس شرکت نگین دشت
از بین بردن شرایط مناسب برای زیستگاه بید
اجرای روش های بیولوژیک
استفاده از تنظیم کننده های رشد حشرات
سمپاشی تضمینی با استفاده از سموم گیاهی معتبر روز دنیا توسط کارشناسان و متخصصین آموزش دیده شرکت نگین دشت
با توجه به خسارات و آسیب هایی که بید به فرش و لباس شما وارد می کند لزوم سمپاشی بید در نزدیکترین زمان ممکن امری ضروری است که جهت انجام عملیات مبارزه و نابودی بیدها می توانید با کارشناسان شرکت سمپاشی نگین دشت تماس گرفته تا بهترین روش جهت ریشه کنی را به شما ارائه نمایند. مبارزه و نابودی بید از زمان های بسیار قدیم برای افراد بسیار با اهمیت بوده است تا از آسیب بید به اموال خود پیشگیری کنند و در هر دورهای روشهایی خاصی برای مبارزه با آن استفاده می شد، اما این روشها به شکل حرفه ای در غالب سمپاشی توسط کارشناسان ماهر شرکت های سمپاشی به کار گرفته نمی شد و تنها با استفاده از روش های سنتی مانند استفاده از دمای پایین جهت ریشه کنی و یا قرار دادن نفتالین یا تنباکو در میان فرش ها یا لباس های آسیب دیده بوده که بتوانند از طریق بخار و بویی که از نفتالین متصاعد می شود محیط مساعد رشد بید را از بین برده و باعث نابودی بید شوند که البته این فکر بسیار اشتباه بوده چون در حقیقت نفتالین فقط جهت پیشگیری استفاده می شود و ریشه کنی بید را به همراه نخواهد داشت ضمن اینکه بخار و گاز متساعد شده از آن برای ریه های انسان در اثر تنفس بسیار خطرناک است و حتی ثابت شده در پیشگیری از ورود بید به داخل محیط نیز اثر گذاری نداشته است.
کارشناسان شرکت نگین دشت جهت ریشه کنی و سمپاشی بیدفرش و بید لباس، ترکیبی از مؤثرترین روش های بیولوژیک و شیمیایی را با توجه به نوع گونه بید و میزان آلودگی محل به کار می برند. آن ها با پیدا کردن محل های اصلی رشد و تکثیر بیدها اقدام به ریشه کنی کامل چرخه زندگی بید ها می نمایند.
آسیب و خساراتی که بید به منازل وارد می کنند؟
از بین بردن بید لحاف تشک و بید لباس
میزان آسیب و خسارت وارد شده از بیدها بستگی به شرایط مساعد محیط جهت رشد بیدها و گسترش جمعیت بیدها در محیط آلوده دارد. جمعیت بزرگی از بیدها می توانند خسارات سنگینی را به وسایل منزل (لباس و فرش و لحاف تشک) شما وارد کنند از جمله لاروهای بید لباس و بید لحاف تشک که در کوچکترین درز و شکاف الیاف و منسوجات مستقر شده و به تار و پود الیاف آسیب وارد می کنند. بیدها این خاصیت را دارند که ساختار تار و پود الیاف را شکسته و سپس از آن تغذیه می کنند و از نشانه های تغذیه از الیاف، سوراخ هایی است که به مرور زمان روی الیاف و لباس شما ایجاد می کنند.
لارو بید مواد غذایی به شکل کرم هایی کوچک در مواد خوراکی خشک قابل مشاهده است و در این حالت به دلیل آلوده شدن مواد غذایی بهتر است به صورت کامل دور ریخته شود و قبل از خرید مواد غذایی جدید ابتدا محیط را سمپاشی نموده تا آلودگی محیط کامل برطرف شود.
نشانه های وجود بید لباس و بید قالی در منزل
نشانه های آلوده بودن محیط به حشره بید بر اساس گونه های مختلف بیدها متفاوت می باشد. بید لباس و فرش در هنگام تغذیه در بین الیاف و منسوجات پشمی و نخی مشاهده می شوند و اصولاً در بین بافت الیاف و پرزها پنهان شده و تخم ریزی می کنند و به مرور که آلودگی وسعت بیشتری پیدا می کند، لاروهای بید به صورت کلونی در منزل قابل رؤیت می باشد و از طرفی سوراخ ایجاد شده روی الیاف، منسوجات و فرش ها و یا نازک شدن الیاف از نشانه های دیگر وجود بید در منزل می باشد.
از نشانه های بید مواد خوراکی مشاهده لارو (کرمی شکل) آن ها در منافذ کابینت و سقف آشپزخانه بوده و نیز مشاهده پروانه های بالغ در نزدیکی مواد غذایی می باشد.
شایان ذکر است پروانه های بید لباس به ندرت قابل رؤیت بوده چون بلافاصله بید بالغ پس از تخم ریزی از بین می روند و بیدهای لباس بیشتر در مرحلۀ لارو در بین الیاف قابل مشاهده می باشد.
عادات ، رفتار و رژیم غذایی بید
نوع منبع تغذیه، نحوۀ عادات رفتاری در گونه های مختلف بید متفاوت است. پروانه های بید گونه های متنوع و وسیعی دارند از پروانه های زیبایی که مسئولیت گرده افشانی در گیاهان را بر عهده دارند تا دسته ای از پروانه های خونخوار که از خون تغذیه می کنند . عده ای آفاتِ محصولات کشاورزی بوده و تعدادی از گونه ها هیچ تأثیر و یا خسارتی در چرخه زندگی انسان ندارند. برخی منبع تغذیه مناسب برای سایر حیوانات از جمله پرندگان ، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و... بوده و برخی نیز از گیاهان تغذیه می کنند و در چرخه طبیعت نقش بسیار اساسی دارند ولی در این مقاله خصوصیات حشره بید لباس و بید فرش خدمت شما ارائه گردیده است.
آشنایی با چرخه زندگی و خصوصیات بیدهای لباس و بید فرش
به دلیل توانایی بیدهای لباس در از بین بردن الیاف و منسوجات به خصوص لباس های پشمی (هرچه کیفیت الیاف به کار رفته در لباس بهتر باشد بیشتر مورد تهاجم بید ها قرار می گیرند) این حشرات به لباس، رختخواب، مبلمان و فرش داخل منازل بیشترین خسارات را وارد می کنند آن ها از الیاف طبیعی مانند ابریشم، مو، نمد، خز، پر، پشم و ... تغذیه بیشتری دارند و طول پروانه بالغ آن ها حدود 2/5 تا 5 سانتی متر است و به رنگ روشن و زرد رنگ می باشد ولی لارو حشرات تیره رنگ بوده و سطح کل بدن با موهایی شبیه به کرک پوشیده شده است. در طول چرخه زندگی بیدها ، حشرات در حالت لارو بیشتر قابل رؤیت می باشد آن ها معمولاً از نور اجتناب می کنند به همین جهت در محل های تاریک زیر کمد ، تخت ، داخل کمد های دیواری ، داخل پیانو، زیر شیروانی، زیرزمین و سایر قسمت های تاریک در درزها و شکاف منافذ قابل مشاهده می باشند.
زمانی که جمعیتی از لاروهای بید در منزل مشاهده می شود نشان دهندۀ آن است که آلودگی مدت ها قبل در منزل وجود داشته و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از فعالتشان به سرعت خسارات سنگینی را به وسایل شما بخصوص لباس های گران قیمت ، مبل ، فرش های دست بافت و سایر وسایل الیافی منزل شما وارد می کنند.
بیدها جز آفات مزاحم محسوب شده که به دلیل خساراتی که به لباس ، فرش و سایر وسایل الیافی می زنند باید جهت ریشه کنی و مبارزه با بید در اسرع وقت اقدامات لازم و اصولی صورت گیرد.
لازم به ذکر است بدانید دسته ای از بیدها فقط از الیاف طبیعی مانند پشم و ابریشم تغذیه می کنند.
ولی بید الیافِ لباس، الیاف طبیعی مانند نخ پنبه و نخ پشمی را بیشتر ترجیح داده ولی گاهاً در صورت عدم دسترسی به الیاف طبیعی به الیاف مصنوعی نیز هجوم می آورند و به آن ها نیز خسارت وارد می کنند.
چرخه زندگی حشره بید و شدت آلودگی با توجه به نوع گونه و شرایط محیطی از جمله دما، نور و رطوبت متفاوت است. بیدهای لباس در صورتی که محیطی گرم، تاریک و حدود 75% رطوبت داشته باشند ایده ال ترین شرایط برای رشد آن ها فراهم می شود از طرفی دسترسی منابع غذایی کمک می کند تا در روند افزایش جمعیت آن ها نقش بسزایی داشته باشد. در مورد طول عمر بید لباس و بید فرش به طور معمول عمرشان بین 65 تا 90 روز است برخی از گونه های بید عمرشان حدود 30 روز می باشد و تعدادی از گونه ها فقط پروسه مرحلۀ نابالغ حشره حدود 3 ماه زمان می برد.
لارو بید لباس و بید فرش
لارو بید لباس بیشتر جذب الیاف طبیعی شده و جهت مخفی کردن خودشان، الیاف پشم یا ابریشم و ... را به دور خود می تنند تا بتوانند خود را در حین فرایند تغذیه پنهان کنند.
از نشانه های تغذیه بیدها از الیاف، می توان به سوراخ هایی که بیدها به صورت نامنظم بر روی الیاف به وجود می آورند اشاره نمود. لازم به ذکر است این سوراخ ها بعد از گذشت چند ماه از فعالیت بیدها روی سطح الیاف نمایان می شود. بیدها مدت ها روی سطح الیاف لباس یا فرش راه می روند و تغذیه می کنند و بعد از نازک کردن آن را سوراخ می کنند.
در حالت بلوغ بیدهای لباس به شکل پروانه درآمده و دیگر از خوردن الیاف پرهیز می کنند و در این مرحله پروانه های بالغ تخم ریزی کرده و چرخه زندگی آن ها ادامه می یابد و در نهایت پروانه های بالغ پس از تخم ریزی از بین رفته و سیکل بعدی زندگی بیدهای لباس شروع می شود.
شناسایی پروانه بید لباس
بید بالغ اغلب با سایر پروانه ها اشتباه گرفته می شوند. با این حال، از طریق بازرسی دقیق کارشناسان نگین دشت ، می توان آن ها را شناسایی نمود و از سایر گونه ها آن ها را متمایز کرد. شاخک در پروانه بید بالغ نر به شکل پرپر است ، در حالی که پروانه مواد غذایی نازک و باریک هستند. پروانه بید اغلب دارای رنگ روشن هستند، در حالی که سایر پروانه ها به رنگ قهوه ای ، سفید ، خاکستری یا سیاه نیز می باشند. با این حال ، چندین استثنا نیز وجود دارد. از لحاظ شکل ظاهری پروانه بید باریک تر هستند.
پروانه بید لباس را نباید با سایر پروانه مواد غذایی که اندازه آنها بسیار بزرگتر است اشتباه گرفت. اندازه و سایز پروانه های بید لباس از نوک بال تا انتهای بال تقریباً 12 میلی متر می باشد و زرد رنگ هستند ، سر به رنگ براق بوده و سطح بدن با کرک های به رنگ طلايی قرمز پوشیده شده است. پروانه های بید لباس مکان های تاریک و مرطوب را ترجیح می دهند و معمولاً بر عکس سایر پروانه های مواد غذایی به سمت نور پرواز نمی کنند. پروانه های مواد غذایی بیشتر جذب نور می شوند و دور چراغ و در نزدیکی پنجره ها دیده می شوند.
بیشتر نمونه های قابل مشاهده بید لباس، پروانه بید نر می باشد، زیرا ماده ها قابلیت پرواز ضعیفی دارند و ترجیح می دهند که بپرند یا بدوند. پروانه های بید لباس پس از تخمگذاری ، به پارچه های آلوده متصل شده و به زودی می میرند. تخم ها طی 10 روز در تابستان بیرون بارور می شوند اما ممکن است در ماههای زمستان سه هفته برای باروری زمان نیاز داشته باشند. لاروهای بوجود آمده مسئول خسارت وارده به لباس و فرش هستند در این مرحله لارو های بید خسارات زیادی را به وسایل منزل شما وارد می نمایند.
بید از کجا وارد منزل می شود؟
کلیه درزها و شکاف های منزل بخصوص فرش ها و زیر قسمتی از مبلمان که قابل حرکت نیست به صورت کامل و مرتب باید جاروبرقی کشیده شود.
✅ با جابجا کردن قسمتی از فرش که در زیر قسمت هایی مانند مبلمان و کمدهای بزرگ قرار دارد و چک کردن مرتب آن ها، باید از سالم بودن فرش ها اطمینان حاصل کنیم. همچنین به صورت مداوم باید لباس هایی که ماه ها استفاده نمی شود و در چمدان ها جاسازی شده را بیرون آورده و هوادهی کنیم از طرفی قسمت زیر تشک تخت هرچند وقت یکبار بررسی شود و از انبار کردن وسایل در زیر تخت تا حد امکان پرهیز کنید.
✅ قبل از ترک منزل به مدت طولانی (بیش از یک ماه ) بهتر است منزل را در مقابل حشره بید توسط شرکت سمپاشی نگین دشت، سمپاشی و ایمن نماییم.
✅ در پایان هر فصل وکیوم و بسته بندی لباس ها را چک کرده و در صورت امکان پس از هوادهی لباس ها ، وکیوم آن ها را تعویض نمایید.
✅ استفاده از توری های مناسب برای پنجره ها، استفاده از درزگیر برای درب ورودی، بستن منافذ سقف های کاذب و منافذ دور لامپ های هالوژن از موارد ضروری جهت پیشگیری از ورود بید است.
✅ تعمیر نشتی لوله ها برای از بین بردن رطوبت محیط و استفاده از هواکش های مناسب جهت تهویه هوای محیط امری الزامی است.
در صورتی که تراکم فضای سبز و پوشش گیاهی در محیط اطراف منزل شما وجود دارد تا حد امکان اصول بهسازی محیط (درب و پنجره ها توری داشته باشد) را در منزل رعایت نموده تا از ورود انواع بیدها از محیط خارج به داخل منزل پیشگیری نمایید.
هنگامی که پروانه بید را شناسایی کردید، باید لباس های خود را از نظر آسیب بررسی کنید. کشتن همه پروانه های مشکل را حل نمی کند زیرا این نوزادان آنها هستند که آسیب واقعی را به الیاف شما وارد می کنند. لارو بید، الیافی با منشاء حیوانی از جمله پشم، موهر، ترمه، خز و پر را ترجیح می دهند. آنها به ویژه جذب فضاهای تاریک، گرم، مرطوب و لباسهای کثیف میشوند.
بهترین سم برای از بین بردن بید
برای کنترل و از بین بردن بید، میتوان از سمهای شیمیایی آفتکش استفاده کرد. اما باید توجه داشت که استفاده از سمها باید به طور مسئولانه و با رعایت دستورالعملها و ایمنیهای لازم انجام شود. در صورتی که تصمیم به استفاده از سم دارید، بهتر است با استفاده از محصولات ثبت شده و توصیه شده توسط مراجع مختصص یا وزارت بهداشت و کشاورزی عمل کنید.
هنگام انتخاب سم برای کنترل بید، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
1. نوع بید: برای انتخاب بهترین سم، نوع حشره بید که میخواهید کنترل کنید را شناسایی کنید. هر نوع بید ممکن است به سمها به طریقی متفاوت واکنش نشان دهد.
2. دستورالعملها: همواره دستورالعملها و راهنماییهای موجود بر روی بسته بندی سم را به دقت مطالعه کنید و بر اساس آن عمل کنید. رعایت دقیق دستورالعملها برای ایمنی شما و محیط زیست بسیار مهم است.
3. مشاوره: در صورت نیاز به کنترل بید در محیطهای حساس مانند منازل، بهتر است با مشاوره متخصص یا کارشناس شرکت نگین دشت مشورت کنید. آنها میتوانند بهترین روشها و سمهای مناسب را برای شرایط خاص شما توصیه کنند.
4. استفاده مسئولانه: همواره سمها را با مسئولیت و با رعایت اصول ایمنی و بهداشت استفاده کنید. دستورالعملهای استفاده، دستگاههای حفاظت باشد و استفاده از دستکشها، نقاب و عینک محافظ را در نظر بگیرید. همچنین، در هنگام استفاده از سم در نزدیکی مناطقی که ممکن است به مخاط و چشمان شما برسد، خصوصاً در صورت اسپری کردن سم، از عبور افراد و حیوانات اطراف جلوگیری کنید.
در هر صورت، برای انتخاب و استفاده از سمها بهتر است با مراجع متخصص و مشاوره کنترل آفات نگین دشت تماس بگیرید تا بتوانید بهترین روشها و سمها را برای کنترل بید در منطقه خود انتخاب کنید.
روش های جلوگیری از بید زدن لباس
1. تمیزی منظم: لباسها را به صورت منظم و با استفاده از آب گرم و محلول شوینده بشویید. بید لباس بیشتر در الیاف آلی مانند پشم و پنبه زندگی میکند، بنابراین شستشوی منظم میتواند این حشره را از بین ببرد.
2. ذخیرهسازی مناسب: لباسها را در کمدها و جاهایی که قابلیت نفوذ هوا و رطوبت را دارند نگهداری کنید. بید لباس دوست دارد در محیطهای گرم و رطوبتی فعالیت کند، بنابراین درجه حرارت و رطوبت محیط را کنترل کنید.
3. استفاده از کاور فشرده لباس: میتوانید کاور های مانند کیسههای بسته شونده می باشند. این ظروف باعث جدا کردن لباسها از هوای محیط میشوند و بید لباس را از لباسها دور میکنند.
4. تهویه مناسب: مطمئن شوید که کمدها و فضاهای ذخیرهسازی لباسها تهویه مناسبی دارند. این کار باعث جلوگیری از ایجاد رطوبت و محیطهای گرم و مرطوب میشود که بید لباس را جذب میکند.
آیا کاغذ ضد بید ، تله بید فرش ، نفتالین و تنباکو در پیشگیری از بیدزدگی موثر است؟
شاید موارد بالا بتواند تا حد کمی در کاهش بیدزدگی الیاف موثر باشد اما راهکار قطعی برای درمان و پیشگیری از ورود بید بحساب نمی آید. در اکثر منازلی که توسط شرکت سمپاشی نگین دشت در آن سمپاشی تخصصی بید انجام شده، قبل از عملیات سمپاشی مشتریان از نفتالین و تنباکو جهت پیشگیری از بیدزدگی لباس، رختخواب، فرش و مبلمان خود استفاده کرده بودند و به استناد این روش ها منزل را مدت ها خالی از سکنه گذاشته بودند ولی با اینحال بعد از بازگشت به خانه شاهد حمله بید ها به فرش و لباس ها بودند.
توجه داشته باشید با این روش های سنتی نمی توان به جنگ با بید ها رفت.
منابع بید لباس و بید فرش
مبارزه تخصصی با بید پیانو چگونه است؟
از خطرات و خسارات بید پیانو بیاموزید و راههای مبارزه با آن را بدانید.
بیشتر بدانید
آموزش راه های ورود بید به منزل کجا می باشد؟
ما به شما آموزش می دهیم بید چگونه وارد منزل شما می شود.
چگونه از شر بید لباس خلاص شد؟
با بید لباس آشنا شوید و چگونگی مبارزه و ریشه کنی بید را آموزش داده می دهیم.
روش های جلوگیری از بید زدن لباس
لباسها را در کمدها و جاهایی که قابلیت نفوذ هوا و رطوبت را دارند نگهداری کنید