شناخت و سمپاشی کنه هیالوما
مقدمه:
کنه یک اکتوپارازیت یا انگل محسوب شده که از خون میزبان شامل دام و طیور، سگ، پرندگان و در نهایت انسان تغذیه می نمایند. هیالوما از دسته کنه های سخت می باشد که به دلیل اینکه از میزبان های متعددی تغذیه می نماید در نتیجه بیماری های بیشتری را به میزبان از جمله انسان انتقال می دهند از جمله این بیماری ها به لایم، تب کریمه کنگو، تب کیو، آنسفالیت کنه ای، بابزیوزیس، تب بازگرد کنه ای و ... می باشد البته از شایع ترین بیماری که حشره کنه انتقال می دهند از جمله هیالوما به تب کریمه کنگو می توان اشاره نمود.
شناسایی محل گزش
محل گزش کنه هیالوما به همراه سوزش، درد، التهاب و قرمزی و در نهایت سرگیجه و حالت تهوع در بیمار همراه است. توجه داشته باشید از آنجا که کنه عامل انتقال انواع عوامل بیماری زا می باشد بعد از گزش به سرعت باید به درمانگاه مراجعه فرمایید . یکی از بیماری های قابل انتقال از کنه فلج کنه ای می باشد که مهمترین عامل در جهت پیشگیری و درمان اقدام به موقع جهت درمان می باشد.
به دلیل پراکندگی جغرافیایی وسیع کنه هیالوما و احتمال انتقال انواع بیماری های خطرناک و کشنده و بروز عوارض پوستی در انسان اهمیت تشخیص دقیق نوع کنه جهت درمان سریع الزامی است.
افرادی که در مزارع، باغ و یا در دامداری ها و پرورش طیور فعالیت دارند باید توجه کنند که به شدت در معرض گزش کنه هیالوما (کنه سگی) قرار دارند.
عوارض پوستی ناشی از کنه هیالوما تا حدودی به سایر حشرات سمی شباهت دارد علاوه بر اینکه آثار قطعات دهانی به صورت تورم و خارش پوستی بروز می کند سمومی در آنزیم های بزاق کنه ترشح می شود که باعث ایجاد عفونت ثانویه در محل گزش شده که ایجاد فلج کنه ای کرده که یک فلج عضلانی حاد و در برخی مواقع خطرناک و کشنده است .
سمپاشی و مبارزه با کنه هیالوما
در صورت مشاهده کنه هیالوما در اسرع وقت با کارشناسان شرکت سمپاشی نگین دشت تماس گرفته تا اصولی ترین روش سمپاشی و مبارزه با کنه را به شما ارائه نمایند و در صورت گزیدگی کنه در کمترین زمان خود را به درمانگاه جهت درمان و خارج کردن کنه از محل گزش برسانید. در صورتی که حیوانات خانگی دچار گزش کنه شده اند پس از سمپاشی منزل در اسرع وقت آن ها را نزد دامپزشک برده تا درمان های لازم صورت گیرد.
زیستگاه کنه هیالوما
هیالوما جز کنه های سخت و مقاوم به شمار می آید و در مناطقی با رطوبت کم و شرایط آب و هوایی نامناسب نیز زنده می ماند. در واقع تنها گونه ای از کنه ها محسوب می شود که در شرایط سخت کویری نیز زندگی می کند و قادراند با تعداد اندک میزبان فعالیت داشته باشند. جالب است بدانید هیالوما از ایران و قسمت جنوبی ایران نشأت گرفته و سپس در آسیا ، خاورمیانه، اروپا و آفریقا گسترش یافته است.
تغذیه کنه هیالوما
این نوع کنه که از خون میزبان تغذیه می کند و بیماری های ویروسی بسیار خطرناکی را به انسان انتقال می دهد. تغذیه پوره های کنه هیالوما از پرندگان، جوندگان، خرگوش و ... صورت می گیرد و در صورتی که پوره توسط بدن پرندگان مهاجر به مکان دیگر منتقل شود می تواند بیماری تب کریمه کنگو را به میزبان دیگر انتقال دهد. کنه های هیالومای بالغ از دام، اسب ، شتر و ... تغذیه می نمایند.
کنه های بالغ هیالوما از اسفندماه تا اواخر بهار فعالیت دارند و پوره ها از اوایل تابستان شروع به فعالیت می نمایند.
این کنه ها قسمت هایی مانند اندام تناسلی و پستان رو جهت تغذیه خون مورد هجوم قرار می دهند.
چگونه کنه هیالوما به میزبان دسترسی پیدا می کند؟
هنگامی که افراد به مناطق جنگلی، علفزار و ... می روند این کنه به میزبان دسترسی پیدا می کند و از طرفی در صورتی که حیوانات خانگی خود را برده باشید داخل بدن حیوانات خانگی نیز رسوخ می کند و از این طریق به منزل دسترسی پیدا می کنند.
روش پیشگیری از ورود کنه هیالوما به منزل
به منظور جلوگیری از ورود کنه به منزل پس از بازگشت از باغ، علفزار، جنگل کلیه لباس ها، کفش، وسایل شخصی و بدن حیوانات خانگی را به دقت بازرسی نموده تا از ورود کنه به منزل پیشگیری شود. پوشیدن شلوار و جوراب بلند، چکمه، پیراهن آستین بلند می تواند از گزش کنه پیشگیری کند.
آموزش نحوه صحیح جدا سازی کنه از بدن انسان و سگ
جداسازی کنه از بدن میزبان بهتر است از طریق پزشک با استفاده از قاشق های مخصوص کنه گیری صورت گیرد. نحوه خروج کنه از بدن میزبان بسیار مهم است از این جهت که در صورتی که قطعات دهانی در بدن میزبان باقی بماند باعث بروز عفونت می گردد. استفاده از الکل و یا کلروفرم یکی از روش های جداسازی کنه می باشد ولی امروزه با استفاده از چند قطره نیتروژن مایع روی سطح بدن کنه به سرعت باعث انقباض بدن کنه و جداسازی کامل آن از بدن میزبان می گردد و از این طریق انگل از بدن میزبان جدا می شود.
چرخه زندگی کنه هیالوما
کنه های ماده بالغ پس از تغذیه کامل از میزبان خود جدا شده و در محلی مناسب که اغلب در زیر گیاهان و شاخ و برگ درختان می باشد تخمریزی می کنند و هر کنه ماده قادر است حدود 5000 تخم داشته باشد.
لارو کنه پس از اینکه از تخم در می آید از جوندگان و پستانداران کوچک تغذیه می نمایند تا به پوره تبدیل شوند و در شرایط مناسب آب و هوایی و ایده ال حدود 3 ماه بالغ می شوند ولی در شرایط سخت تا 2 سال هم چرخه زندگی کنه ها زمان می برد.
تفاوت و شباهت کنه هیالوما با کنه سگی چیست؟
شباهتها:
- هر دو کنه از خون حیوانات و انسان تغذیه میکنند.
- هر دو در مناطق گرم و خشک یافت میشوند.
- هر دو میتوانند بیماریهای مختلفی را به انسان و حیوان منتقل کنند.
تفاوتها:
- ظاهر: کنه هیالوما بزرگتر از کنه سگی است و رنگ قهوهای مایل به قرمز دارد. کنه سگی کوچکتر است و رنگ قهوهای مایل به خاکستری دارد.
- زیستگاه: کنه هیالوما عمدتاً در مناطق باز مانند مراتع و بوتهها یافت میشود. کنه سگی بیشتر در مناطق جنگلی و علفزارها یافت میشود.
- میزبان: کنه هیالوما طیف وسیعی از میزبانان را دارد، از جمله گاو، گوسفند، بز، سگ، گربه، و انسان. کنه سگی عمدتاً از سگها تغذیه میکند، اما میتواند به انسان نیز حمله کند.
- بیماریها: کنه هیالوما میتواند بیماریهای مختلفی مانند تب کریمه کنگو، تب کیو، و آنسفالیت کنه ای را منتقل کند. کنه سگی میتواند بیماریهایی مانند لایم، تب کنه ای، و بابزیوز را منتقل کند.
بنابراین، اگرچه کنه هیالوما و کنه سگی برخی از شباهتها را دارند، اما دو گونه distinct با ویژگیها و خطرات خاص خود هستند.
نکات مهم:
- در صورت مشاهده هر نوع کنه روی بدن خود یا حیوانتان، فوراً آن را با احتیاط جدا کنید و با کارشناسان دفع آفات نگین دشت تماس بگیرید.
- حیوانات خانگی خود را به طور مرتب در برابر کنهها واکسینه کنید و از داروهای ضد کنه استفاده کنید.
- از روشهای پیشگیری از گزش کنه مانند استفاده از دافع حشرات و لباسهای مناسب استفاده کنید.