سبد خرید خالی می باشد

شناسایی ساس نر و ماده

 در اکثر جانوران شناخت و مقایسه جنس نر و ماده از یکدیگر به راحتی امکان پذیر است اما در مورد حشره ساس این مورد صدق نمی کند و به راحتی قابل  شناسایی نیستند.

آشنایی با بیولوژی تولید مثل ساس تختخوابی

ساس ماده دارای شکمی گرد بوده ولی نرها قسمت انتهایی شکم تیز و کشیده است. تخمگذاری فقط مختص به حشرره ساس ماده می باشد و نرها فاقد این ویژگی هستند. سایر خصوصیات ساس نر و ماده شبیه به هم می باشد در واقع هر دو جنس نر و ماده شبیه به یک دانۀ سیب به رنگ قهوه ای ، دارای شش پا و از طرفی قابلیت گزش و تغذیه از خون انسان را نیز دارند.

 

Male-Female-bedbug-negindasht-co.jpg

یکی از سؤالات مهمی که اصولاً ذهن شما را در هنگام آلودگی منزلتان به ساس درگیر می کند، این است که آیا تنها ورود یک ساس به محیط داخل منزل می تواند قابلیت تخم ریزی داشته باشد یا خیر؟

چنانچه فقط از وجود یک ساس ماده بارور در منزل غافل شویم در مدت کمتر از سه ماه با حدود 300 ساس بالغ و 1000عدد تخم ساس مواجه خواهید شد!

در این مقاله سعی داریم تا شما را به طور کامل با حشره ساس نر و ماده، نحوۀ شناسایی و تشخیص ساس های نر و ماده از یکدیگر و چگونگی تکثیر و تولید مثل آن ها آشنا نماییم . مانند سایر موجودات، ساس ها نیز جهت جفت گیری، تکثیر و زاد و ولد، نیازمند وجود جنس نر و ماده می باشد.

در صورت مشاهده ساس یا مشکوک بودن منزل به ساس با کارشناسان شرکت سمپاشی نگین دشت تماس گرفته تا در اسرع وقت روشی مدون سمپاشی ساس را با توجه به گسترش آلودگی به شما ارائه دهند.

آیا ساس ماده بدون وجود ساس نر قابلیت تخم ریزی را دارند؟

ساس ماده نمی توانند بدون وجود ساس نر جفت گیری کنند اما از طرفی ماده ها قادراند پس از هر بار جفت گیری اسپرم نرها را تا مدت طولانی نگهداری کرده و از این طریق طی چند دوره بدون وجود ساس های نر تخم ریزی و تکثیر یابند. همین نکته باعث می شود حتی با ورود یک ساس در منزل در مدت زمان کوتاهی منزل پر از ساس تختخوابی شود.

بحث تخم ریزی ساس ها انحصاراً توسط حشره ساس ماده صورت می گیرد. ساس ماده بخشی به نام hemocoel  در ناحیه شکمی داشته که یک فضای بزرگ خالی جهت نگهداری تخم ها می باشد که ساس نر فاقد این اندام می باشد. ساس ماده از این طریق اسپرم ها را ذخیره و پس از آن به طور مداوم تخم ریزی می نماید. نکتۀ مهم آن است که ساس ماده قبل از هر بار تخم ریزی نیاز به تغذیه از یک وعده خون داشته تا از این طریق بتواند تخم ریزی نماید.

در هنگام جفتگیری، نرها از طریق ایجاد سوراخ در بخش hemocoel در قسمت شکم ماده ها که به صورت یک نقطۀ تاریک بوده اسپرم ها را وارد هموکول نموده و پس از آنکه اسپرم ها وارد جریان خون ساس ماده می شوند وارد تخمدان شده و تشکیل تخم می دهند که به این شکل ساس ها تکثیر می یابند.

زیست شناسی تولید مثل ساس

 ساس ماده تا زمانی که حداقل 5 بار از خون تغذیه نکند و 5 بار پوست اندازی نکند قادر به زاد و ولد و تولید مثل نخواهد بود که این امر بسته به دسترسی ساس جهت تغذیه از خون میزبان بین 37 تا 40 روز حدوداً زمان می برد.

پس از تغذیه، ساس های نر که علاقمند به جفت گیری بوده ساس ماده را از طریق تلقیح آسیب زا بارور می کنند.

ساس ها ماده هر چه قدر دسترسی بیشتری به منبع خون جهت تغذیه داشته باشند تخم ریزی بیشتری داشته و تخم ها را به صورت گروهی و مجزا در هر مکانی قرار می دهند  از طرفی تا زمانی که دسترسی به غذا داشته باشد بطور مداوم تخم ریزی نموده و پس از بالغ شدن تخم ها، ساس ماده با فرزندان بالغ تولید شده جفت گیری می نماید و در عرض مدت زمان کوتاهی یک کلونی از ساس ها تشکیل می شود.

پس از اتمام اسپرها در بدن ساس ماده و نیاز به جفت گیری، ساس ماده مجدداً با یک ساس نر جفت گیری نموده و میزان تولید تخم توسط ساس ماده بستگی به دسترسی ساس ماده به وعده های غذایی بیشتر خواهد داشت.

در طول کل دورۀ زندگی، ساس ماده حداقل 100 تا 200 عدد تخم ریزی داشته که حدود 97 درصد تخم ها به حشرات بالغ تبدیل می شود.

شرایط مناسب و ایده آل برای تخم ریزی ساس ها حدود 21 درجه سانتیگراد و یا بالاتر می باشد که 60 درصد تخم ها طی 6 روز و کمتر از 90 درصد حداکثر در طول مدت 9 روز بالغ می شوند. درجه حرارات حدود 10 درجه سانتیگراد برای تخم ریزی ساس ماده کم می باشد و به مدت زمان بیشتری برای بالغ شدن تخم ها نیاز دارد.

نسبت تخم های نر و ماده تولید شده از ساس ماده تقریباً یکسان است

توجه داشته باشید وجود یک ساس ماده در منزل به تنهایی و مجزا بدون نیاز به ساس نر می تواند منشأ آلودگی به شمار آید از این جهت شناسایی ساس نر از ماده امری ضروری است تا در صورت مشاهده اولین ساس موجود در محل بتوانیم آلودگی را در مراحل ابتدایی کنترل نماییم.

بدیهی است آشنایی و یادگیری بیولوژی ساس و شناخت رفتارهای ساس می تواند در تشخیص زودهنگام ساس امری ضروری بشمار آید که در مقاله مربوط به مقایسه ساس نر و ماده به طور کامل موارد لازم جهت آشنایی با ساس ارائه گردیده است.

دیدن ساس نر و ماده کدام بدتر می باشد؟

در صورتی که آلودگی زیاد باشد این که ساس مشاهده شده نر یا ماده است زیاد مهم نمی باشد ولی در صورتی که شما به سختی ساس را در تعداد محدود 1 یا 2 عدد مشاهده کرده اید تا حدودی می تواند مهم باشد در صورت مشاهده ساس ماده احتمال تخم ریزی در محیط بسیار بالاست.

در صورتی که ساس مشاهده شده نر باشد و آن را از بین ببرید احتمال نبودن تخم ساس در محیط بالاست ولی باز نمی توان راجع به این احتمالات با اطمینان صحبت نمود چون ساس ها به دنبال دسترسی به منبع غذایی برای تغذیه و تخم ریزی می باشند.

چگونگی کنترل تولید مثل ساس

جهت درک چگونگی گسترش ساس ها بررسی عادات و رفتار های ساس بسیار کمک می کند تا نحوۀ گسترش و زاد و ولد آن ها را درک کنیم و از طرفی کنترل و ریشه کنی نیز راحت تر و آسان تر خواهد بود.Male Female bedbug negindasht 896 x 671

جفت گیری مکرر باعث صدمه به ساس ماده می شود در نتیجه ساس ماده برای اینکه از ساس نر برای مدتی در امان باشد مداوم از یک محل به محل دیگر حرکت می کنند تا از طریق دسترسی به خون بدون نیاز به جنس نر تخم ریزی کنند و جمعیت خود را افزایش دهند.

تعداد تخم های ساس ماده در کل زندگی شان 200 تا 250 بوده که ساس های ماده تا حد امکان در برابر جفت گیری نرها از خود محافظت می کنند و در طول مدت 6 ماهه در صورت دسترسی به خون  آلودگی شدیدی را به وجود می آورند.

تخم حشره ساس حدود 6 تا 17 روز طول می کشد تا تبدیل به نمف شود البته نمف یا پوره ها نیز خاصیت تولیدمثل ندارند تا زمانی که بطور کامل بالغ شوند. مدت زمانی که پوره ها بالغ می شوند بستگی به دسترسی آن ها به خون و نیز درجه حرارت محیط دارد. تخم ها در کمتر از 21 روز در درجه حرارت بالا می توانند به ساس بالغ تبدیل شوند و در درجه حرارت پایین و هوای سرد این پروسه تا 3 الی 4 ماه هم زمان می برد. نمف ها به محض اینکه از تخم در می آیند شروع به تغذیه از خون می کنند و پس از بلوغ ساس ماده با هر کدام از نمف های بالغ شده می تواند جفت گیری نماید.

طبق تحقیقات کارشناسان و متخصصان یکی از دانشگاه های سوئد اثبات شده که نمف های ساس یک مادۀ هشداردهنده به نام فرمون را از خود ترشح می کنند که زمانی که ساس های نر می خواهند برای جفت گیری به آن ها نزدیک شوند هشدار می دهد تا از تلاش برای جفت گیری خودداری نمایند . ساس نر بالغ در تلاش برای جفت گیری با هر ساس بالغی است که تازه از خون تغذیه نموده است. تحقیقات نشان داده جفت گیری با سایر نرها کاملاً بی ثمر است. از طرفی تحقیقات دانشمندان نشان داده نمف ها و ساس های نر ماده ای به اصطلاح فرمون ترس را ترشح می کنند که از مورد هجوم قرار گرفتن جهت جفت گیری پیشگیری می نماید.

کارشناسان ما در تلاش اند با کشف و استخراج این فورمون در جهت کاهش جمعیت ساس ها استفاده نمایند.

جالب است بدانید باستان شناسان فسیل هایی را کشف کرده اند که شواهد حاکی است که قدمت ساس ها به بیش از 3500 سال قبل بر می گردد. ساس های ابتدایی با نام ساس خفاشی در غارها زندگی می کردند و با ورود انسان به غارها این ساس ها به جامعه شهری و منازل انتقال یافت که در حال حاضر به ساس تختخوابی شهرت دارند.

چرخۀ تولید مثل ساس ها در صورتی که تخم ریزی ساس ماده زیاد باشد به شدت افزایش یافته و ریشه کنی ساس تنها از طریق یک متخصص با تجربه امکان پذیر می باشد تا به منبع و محل های تخم ریزی و آلودگی ساس در محل آگاهی  داشته و در جهت رفع آلودگی بهترین و کارآمدترین روش را ارائه نمایند.


منابع ساس 


 

منبع مقاله: شرکت نگین دشت

طبق ماده 12 فصل سوم قانون جرائم رایانه هرگونه کپی برداری ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد!

logo sampashi

مشاوره رایگان

021-88330133


تمام نقاط تهران و کرج

درباره شرکت نگین دشت

شرکت مهندسی نگین دشت با بیش از 30 سال تجربه به صورت تخصصی در زمینه خدمات سمپاشی حشرات، طعمه گذاری انواع موش و مبارزه با آفات خانگی و صنعتی مانند، سوسک، ساس، پشه، موریانه، کنه، مورچه، کک، موش و... با افتخار در خدمت هموطنان عزیزمان می‌باشد.

در ارتباط باشید:

logo-samandehi